Japanilainen kalenteri ja aikakausi

10.02.2018

Pieni mutta iso asia. Japanissa viikko alkaa sunnuntaista. Kun olin koululainen mietin aina "milloin on viikonloppu?". Koska lauantai on vapaapäivä, se on toki viikonloppu, mutta sunnuntai on myös vapaapäivä, mutta se on jo viikon alku. Se oli todella hämmentävä.

Osa japanilaiset ovat tarkkoja kalentereista. He käyttävät vain sunnuntaista alkavaa kalenteria. Minäkin olen tottunut siihen, että sunnuntai on vasemmalla ja lauantai oikealla. Toki osa mieluummin käyttää maanantaista alkavaa kalenteria.

Viikkonumeroa ei käytetä Japanissa ja päivämäärä kirjoitetaan muodossa vvvv.kk.pp.

Japanissa on olemassa myös keisarinvuosi. Kun keisari vaihtuu niin vuoden nimikin uusitaan. Nykyinen keisari Akihito nousi valtaan isänsä kuoltua 7.1.1989. Keisari Akihiton aikakauden nimi on Heisei. 2017 on Heisei 29. Ennen Heiseitä oli Shoowa-aikakausi 25.12.1926 - 7.1.1989 välisenä aikana. Vuosi 1989 on Shoowa 64/Heisei 1. Shoowa 64 kesti vain viikon.

Japanissa ei ole uskonnollisia vapaapäiviä vaan esimerkiksi meren päivä, kulttuuripäivä, ja työn kiitoksen päivä. Keisarin syntymäpäivä on myös vapaapäivä. Joulu ja jouluaatto eivät ole vapaita, mutta 23.12 on vapaa keisarin syntymäpäivä takia. Edellisen aikakauden Shoowan keisarin syntymäpäiväkin on vapaa ja se on 29.4.

Kalenterit, paperi- ja muut toimistotarvikkeet ovat suosittuja Japanissa, mutta pienet asiat kuten sunnuntain sijainti ovat tärkeitä.